De permalink aanpassen in WordPress is een stap die veel vergeten wordt bij het aanmaken van een nieuwe WordPress website. Maar wat is nu een permalink en waarom moeten we deze aanpassen?

Elke pagina heeft zijn eigen adres, ook wel URL genoemd. Deze zorgt ervoor dat een bezoeker op dit artikel kan komen als deze URL op Google getoond wordt en de persoon er op klikt. Om je een idee te geven, de Permalink van deze pagina is https://vimmy.nl/affiliate-marketing-kennisbank/wordpress/permalink-aanpassen-wordpress.

url permalink aanpassen wordpress
foto van een URL

Omdat je een website te maakt op het internet wil je ook graag gevonden worden door anderen. Dit doe je door het zo begrijpelijk mogelijk voor Google te maken zodat deze jou bovenaan in zijn zoekresultaten zal zetten. Hierdoor zul je bezoekers vanuit Google krijgen op jouw website.

standaard staat de permalink van WordPress op het id nummer van de pagina of bericht. Dat ziet er dan zo uit: https://vimmy.nl/?id=123. Omdat Google aan de link niet kan zien waar de pagina over gaat moeten we dit aanpassen. Zeg nu zelf het is toch ook veel duidelijker waar deze URL over gaat: https://vimmy.nl/affiliate-marketing-kennisbank/wordpress/permalink-aanpassen-wordpress.

permalink aanpassen wordpress
  1. Ga naar je WordPress website en log in.
  2. Ga in het Dashboard in het linker menu naar instellingen.
  3. Klik op permalinks
  4. Kies onder algemene instellingen voor berichtnaam
  5. Klik op wijzigingen opslaan

Er is wel iets waar je op moet letten als je je permalinks wilt aanpassen op je website. Als je bij een nieuwe website de permalinks aanpast dan hoef je verder niets meer aan te passen en ben je klaar met het aanpassen van jouw permalinks.

Als je al berichten op je website hebt gepubliceerd dan is het verstandig om alle gepubliceerde berichten om te leiden naar de nieuwe URL van het bericht. Dit kun je het beste doen met een 301-redirect.

Als je dat niet doet zullen de bezoekers die via een oude link een artikel willen lezen op je website op een 404-pagina terecht komen omdat de link niet meer bestaat.