Wil jij meer (gratis) bezoekers op je website?
Je kunt er voor kiezen om te beginnen met adverteren maar dit kost geld. Als beginnend ondernemer heb je nog niet zo veel klanten / bezoekers en dus nog niet zo veel budget om te gaan adverteren.
Gelukkig is er een gratis alternatief om meer bezoekers te trekken naar je website: SEO.
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization of beter gezegd hoe je jouw website kunt optimaliseren om het bezoek naar jouw website te verhogen.
Er zijn verschillende zoekmachines die je kunt gebruiken, denk aan Bing, Yahoo en Google. Omdat 90% van alle zoekopdrachten via Google gedaan worden schrijf ik alleen over de optimalisatie in Google.
Hoe werkt een zoekmachine?
Zoekmachines scannen alle pagina’s op het World Wide Web en slaan deze gegevens op in hun catalogus.
Het werkt ongeveer hetzelfde als een inhouds opgave van een boek. Als je iets zoekt dan kun je in deze index opzoeken op welke pagina je moet zijn zonder het gehele boek te hoeven lezen.
Zo werkt Google ook. Google scant alle pagina’s en verteld jou, aan de hand van jouw zoekopdracht, waar je de meest relevante informatie kunt vinden.
SEA of SEO?
In Google vind je de betaalde zoekresultaten (SEA) boven de organische zoekresultaten (SEO). Dit is waarom de meeste ondernemers gaan adverteren.
Het nadeel van adverteren is dat als je stopt met adverteren je ook niet meer verschijnt in Google en dus weer aan de slag moet met SEO om bezoekers te krijgen en in Google naar voren te komen.

Gratis bezoekers aantrekken
Niet betalende zoekresultaten, de zogenoemde organische zoekresultaten, worden getoond in Google omdat deze pagina’s heel goed hun best hebben gedaan om te vertellen aan google waar hun pagina precies over gaat.
De eerste 3 organische zoekresultaten krijgen ongeveer 70% van alle kliks. De verdeling hiervan is meestal 40% – 20% – 10%. Daarom is het belangrijk om zo hoog mogelijk in Google te komen.
Zeg nu zelf zoek jij wel eens op pagina 2 van Google of typ je gelijk een nieuwe zoekopdracht in?
Om bezoeker te krijgen via Google zul je daarom bij de 1e 10 zoekresultaten moeten komen want deze komen op pagina 1. Kom je dat niet dan zul je geen bezoekers krijgen uit de zoekresultaten van de zoekmachines.
Hoe bepaald Google wie er het eerste getoond wordt?
Google kijkt of je relevante informatie op je website / pagina hebt staan. Je wilt er zeker van zijn dat jouw website precies is wat de bezoeker zoekt als deze op Google aan het zoeken zijn.
Google heeft een bepaald algoritme om te bepalen welke websites relevant zijn en welke niet. Er zijn al vele pogingen gedaan om dit algoritme te onderscheppen maar dit is tot op heden nog niet voor 100% gelukt. Dit is nu juist de uitdaging van SEO, als je hoger in Google komt weet je dat je op de juiste weg bent.

Tip 1: Voeg waarde toe
Naast relevantie wil je ook waarde toevoegen aan het gene wat de bezoeker gaat lezen. Je wilt juist dat jouw website nuttig is voor de bezoeker die erop terecht komt.
Dit houdt in dat als de bezoeker klikt op jouw website, de informatie waar deze naar zocht gemakkelijk kan worden gevonden op jouw pagina. Deze bezoeker hoeft dan niet meer verder te zoeken omdat jouw pagina zijn vraag al beantwoord heeft.
Denk maar eens aan je eigen zoekgedrag. Als jij iets zoekt op Google en je klikt op het 1e zoekresultaat van Google (in het SEO gedeelte) dan verwacht je daar het juiste antwoord te vinden. Voldoet deze niet aan je verwachting, ga je dan verder zoeken op deze pagina of ga je weer naar Google om verder te zoeken?
De meeste mensen klikken direct weg en zoeken verder in Google. Als jij nuttige en bruikbare informatie op je website zet heb je kans dat de bezoeker blijft rondkijken en fan wordt. Deze fans komen geregeld terug op je pagina en worden klanten.
Dus maak een pagina met nuttige informatie en zorg dat de bezoeker de vraag op zijn antwoord vind.
Tip 2: Zorg voor overzicht
Maak aan het begin van je pagina een samenvatting (index) van wat men in een artikel kan verwachten. Denk maar weer aan dat boek in het begin van dit artikel met de inhoudsopgave.
Met een index kan de bezoeker er ook voor kiezen om snel naar een bepaald deel van je pagina te gaan om daar snel zijn antwoord te vinden.
Twee hoofdmanieren om SEO toe te passen
Er zijn twee hoofdmanieren om SEO toe te passen op je website namelijk on-page en off-page SEO.
De naam verklapt het al een beetje, on-page is op je website en off-page is buiten je website.
On-page SEO
Met on-page SEO vertel je Google en de bezoeker dat jouw website alles bevat wat ze zoeken. Dit wil zeggen dat je alle relevante keywords op je website hebt toegepast.
Bij on-page SEO heb je zelf het meeste invloed op de inhoud omdat jij zelf namelijk degene bent die de website in beheer hebt en de artikelen er zelf voor schrijft en plaatst.
On-page SEO bevat de volgende onderdelen:
- Relevante keywords (zoekwoorden)
- image descriptions
- alt & title tags
- relevante content
- interne links
- snelheid van de pagina

Voorbeeld van on-page SEO en de beoordeling door Google
Je hebt een website over BBQen. Je zorgt ervoor dat je de juiste keywords in de title tags, meta tags, body en image descriptions zet. Ook zorg je ervoor dat je gerelateerde artikelen schrijft over bijvoorbeeld BBQ recepten, juiste grill temperaturen en type vlees voor op de BBQ.
Hiermee zorg je dat je aan Google verteld dat als men iets zoekt over BBQ dat men bij jou aan het juiste adres is. Google zal dit oppakken en je website hoger in de zoekresultaten laten verschijnen.
Als je nu een artikel gaat plaatsen op deze BBQ website wat over fietsen gaat zal Google je niet hoger in de zoekresultaten plaatsen dan een site die geheel over fietsen gaat.
Snap je het verschil? Er is namelijk een grotere kans dat een bezoeker die opzoek is naar informatie over fietsen dit eerder gaat vinden op een website die geheel over fietsen gaat volgens Google.
Off-page SEO
Met off-page SEO ben je afhankelijk van andere websites en bevat de volgende onderdelen:
- Social Media
- Video’s
- Blog en forum posts
- link building
Je kunt aan link buiding doen door te vragen of een andere website jouw link wil plaatsen. Dit heet backlinking (terug linken).
Als jouw website waarde toevoegt en bezoekers vinden hier veel antwoorden op hun vragen zul je zien dat dit onderdeel steeds makkelijker gaat. In sommige gevallen zullen andere website uit hun zelf al een link naar jouw website plaatsen om hun bezoekers te wijzen op jouw website.
Tip 3: verwacht niet te snel resultaat
Wel wil ik je waarschuwen als je dit zelf gaat toepassen op je website. SEO kost tijd, verwacht niet te snel resultaat nadat je een artikel hebt geplaatst.
Je website moet immers nog geïndexeerd worden door Google en de bezoekers moeten na deze indexatie ook nog op jouw link klikken. Hier heb je verder (bijna) geen invloed op behalve dan een monster artikel schrijven.
Vergelijk het maar weer met dat boek. Als je een boek hebt geschreven kun je ook niet verwachten dat deze binnen een week ik uitgegeven en ook direct een bestseller is.
Dit kan soms een beetje frustrerend zijn omdat de mens nu eenmaal snel resultaat wil zien. Maar het voordeel hier weer aan is dat als je eenmaal op de 1e pagina van Google terecht komt hier wel maanden soms wel jaren kan staan zonder dat je er verder nog iets aan hoeft te doen.